Tryghedsgaranti ved køb af din rejse i 2021

BORNEO

Vores rejsemål på Borneo

Borneo er en meget stor ø, der er inddelt i flere regioner. Vi benytter os mest af områderne på den malaysiske del af den store, tropiske ø. Det mest kendte område, og det område de fleste vælger at rejse til, er Sabah – også kendt som hjertet af Borneo.

Borneo er en populær rejsedestination, når det kommer til ønsket om at opleve den fantastiske natur, og selvfølgelig det sjældne men meget rige dyreliv. Og det er HELT forståeligt! For de oplevelser og ferieminder man får med hjem i kufferten, efter en rejse til Borneo, er virkelig noget helt særligt!

Øen gemmer på nogle af verdens største og ældste regnskovsområder, hvilket er det perfekte levested for det mangfoldige dyreliv. Og det er da også de fleste der drømmer om at opleve de vilde orangutanger, under deres rejse til Borneo. Det er muligt at opleve de sjældne aber i de vilde trætoppe, og selvfølgelig også på de forskellige reservater, der gør en kæmpe indsats for at bevare den truede art og sikre dem den bedste levevis. 

Derudover kan Borneo også prale af at huse både næseaber, gibbonaber, næsehornsfugle, havskildpadder, pygmæelefanter og meget mere!

Dybt inde i regnskoven bor der stadig flere lokale stammefolk – væk fra civilisationen, byer og turister. På nogle af vores ture, får du mulighed for at besøge nogle af disse stammelandsbyer. Borneo er på mange måder stadig en urørt destination, men også en truet én af slagsen. Vi operer kun med agenter der samtidig støtter fuldt op omkring bevaringen af det utrolige dyreliv, og den frodige regnskov.

REGIONEN SABAH

Sandakan

For at komme til Borneo vil man typisk flyve til Sandakan fra Kuala Lumpur. Byen er meget lokal, men ikke noget særligt. Den er beliggende ud til vandet og ved havneområdet findes en række lokale restauranter og små barer. En enkelt dag er dog rigeligt, og alligevel nødvendigt, for det er herfra at de mange ture ind til junglen og Kinabatangan floden afgår fra.

Er man slet ikke til et ophold i byen, så er det også muligt at vælge sin overnatning i Sepilok, ca. 30 min kørsel fra Sandakan. Herfra er det også muligt at komme videre på ture som Wildlife Safari og Orangutang Search. Der findes nogle få, men meget hyggelige resorts lige midt i Sepiloks natur. 

Sepilok er også stedet hvor man kan besøge Orangutang Rehabiliteringscenter og Sun Bear Conservation Center. Besøg her er som regel inkluderet i jungleturene, men bor man i Sepilok har man mulighed for et ekstra besøg her. 

Fra Sandakan er det muligt at tage til både Turtle Island og Lankayan Island.

Turtle Island (Selingan Island)

Turtle Island ligger ca. 1,5 times sejlads fra Sandakan. Her vil man typisk have en enkelt overnatning på øen, i autentiske rammer, der ikke ligefrem emmer af luksus. Det er af meget lav standard, men fungerer fint – for det er jo ikke hotellerne man tager til Turtle Island for, tværtimod, så er det netop de helt basale rammer, som også skildpadderne nyder. 

Turtle Island er kendt for de mange skildpadder, der kommer op på stranden og lægger æg (heraf navnet) – og for de fantastiske snorkle- og dykkermuligheder omkring øen. Hvor man selvfølgelig også (næsten med garanti) kan svømme lige ved siden af én af de store havskildpadder.

Er man heldig, når man både at se en stor skildpadde komme op ad havet, for at grave i sandet, og lægge sine æg, OG at se de små skildpadde-babyer kravle ud i havet for første gang. Der er selvfølgelig ingen garanti for, at man kan få alle oplevelserne med, når man besøger øen. For sådan er det med vildt dyreliv...

Når skildpadderne har lagt æggene, graves de op af de ansatte og flyttes ind på midten af øen, hvor de er hegnet ind - dette gør man, for at sikre at flere af skildpadderne overlever de hårde kår. Efter en periode udklækker de, og alle de små skildpadder, der i løbet af dagen er kravlet op af sandet, hjælper man med at lukke ud om aftenen og ser dem skubbe sig ud i havet, til deres allerførste svømmetur. Det er en ret stor oplevelse!

Lankayan Island

Øen ligger ca. 1½ times sejlads fra Sandakan, og ikke langt fra Turtle Island. Det er en lille ø i Suluhavet, der er helt ubeboet og næsten helt urørt. Og så har Lankayan Island de bedste strande i hele Borneo-området!

Lankayan Island er meget luksuriøs, og her er generelt en meget høj standard – i smukke, tropiske omgivelser. Resortet har bygget hytter på pæle ude på vandet, og restaurantområdet, som er meget flot, er ligeledes bygget over vand. Det er det sted i Asien, man kommer tættest på noget der minder om den luksus og øde ø-følelse, man finder på Maldiverne – en ægte perle!

Øen er primært kendt for deres Turtle Sanctuary (skildpaddecenter). Skildpadderne kommer til øen for at lægge æg. De bliver herefter gravet op og flyttet ind på centeret, hvor de kan beskyttes indtil udklækning, og her er det muligt at være med til at lukke dem ud i havet igen.

Øen er også kendt for sine gode muligheder for dykning og snorkling – og det er den perfekte mulighed for at svømme side om side med en af de store, smukke havskildpadder! Mellem marts og maj, kan man også være så heldig, at de store, ufarlige hvalhajer lægger vejen forbi Lankayan Island.

Lankayan Island er en helt fantastisk og flot oplevelse, og noget der vil bo i ens rejseminder for altid - men også i den lidt dyrere ende.

Kinabatangan floden

Kinabatangan floden er et underområde af Sabah, hvor vi blandt andet tilbyder udflugterne Sandakan Wildlife Safari og Orangutang Search.

Kinabatangan floden er indbegrebet af Borneo - det er her du sejler på floden, og bor inde midt i junglen på hyggelige lodges, som f.eks. Sukau Rainforest Lodge og Kinabatangan Wetlands Resort. Her vil man typisk have 2 eller 3 overnatninger inkluderet i turen, hvorfra man tager på udflugter med båd, og sejler rundt og leder efter alle junglens fantastiske dyr. På udflugterne er der rigtig god chance for at se både næseaber, orangutanger, krokodiller, masser af fugle, slanger, elefanter osv.

Det er en kæmpe oplevelse at bo hyggeligt, pænt og rent MIDT inde i junglen, og hvor en gåtur i baghaven kan overraske med en flok orangutanger i trætoppene.
På vores ture ved Kinabatangan floden er programmet propfyldt med utrolige indtryk, tropisk dyreliv, og fantastisk uberørt natur.

Kota Kinabalu

Kota Kinabalu ligger på vestkysten, og er den største by i regionen Sabah. Det er en større by med shoppingcenter, restauranter, butikker og massage/spa steder. Byen er Malaysisk/kinesisk (fra gammel tid hvor mange kinesere søgte dertil, og efterfølgende giftede sig med malayer) og det kan man sagtens se på byens udsmykning.
Ved det store havneområdet findes et kæmpe område med restauranter og hvor der serveres fisk i alle regnbuens farver. Uanset om man kan lide fisk eller ej, så er området bestemt et besøg værd en aften. 

Det gode ved byen er, at der er rigtig mange spændende udflugter, som starter i Kota Kinabalu. De omkringliggende områder byder på mange aktiviteter, hvoraf vores mest populære er cykeltur i kombination med familievenlig rafting. Her cykles der gennem lokale landsbyer, og det er muligt at lære lidt om dagligdagen og produktionen af forskellige afgrøder på landet. Man kommer blandt andet til at krydse flere floder på cykelturen, hvor man kører over hængebroer. Det er VILDT flot!
Vi anbefaler at du som min tilbringer et par dage her, da udflugterne her står i flot kontrast til dem der findes på Kinabatangan floden.

Ikke langt fra byen ligger Mount Kinabalu, det højeste bjerg i Sydøstasien og en populær trekking destination. Her kan du komme på en 3 dages trekkingtur op ad bjerget – det er ret hårdt, men udsigten og omgivelserne er det hele værd! 

Gaya Island

Ud fra Kota Kinabalu ligger øen Gaya Island – en lille ø med blot 3 resorts – Gaya Island Resort, Gayana Marine Resort og Bungaraya Island Resort. Fælles for de tre hoteller, er, at de alle er lækre 5-stjernede luksushoteller, med meget høj standard. Det er ikke det billigste sted at holde sin badeferie, men det er en kæmpe oplevelse. Og vælger man at betale det mere for at holde badeferien her, så får man altså også virkelig noget for sine penge!

Gaya Island ligger kun 20 minutters sejlads fra Kota Kinabalu, og der er derfor ikke meget transporttid ud til øens lækre resorts og omgivelser. Så hvis man skulle få lyst til at forkæle sig selv lidt ekstra, - også selvom det kun er for en enkelt dag - så er det altså nemt at komme dertil.

Øen har mange rigtig gode strande, gode muligheder for både dykning og snorkling – og får vores største anbefaling!

Et billigere alternativ til badeferien, er på øerne Perhentian Islands ved Malaysias østkyst. Transporttiden er lidt længere, men det er et sandt barfodsparadis og lidt mere afslappet og "down to earth" stemning. Standarden er ikke super høj, men omgivelserne er 5-stjernet. Vandet er klart, sandet er hvidt og havskildpadderne trives her.
På Perhentian Islands er der mulighed for at vælge hoteller eller bungalow resorts i forskellige prisklasser.

Mabul Island og Sipadan Island

Mabul Island og Sipadan Island ligger lidt længere syd fra Sandakan. Sipadan Island er ikke sted, hvor man bor, men et sted man besøger – for her finder man et af de absolut bedste dive sites, der findes i verden.

Mabul Island er der, hvor de fleste hoteller ligger, og her man vil blive indlogeret, hvis man skal besøge øerne over flere dage. Her er hotellerne bygget ude på vandet, og det er virkelig nogle flotte omgivelser, og lækre hoteller! På Mabul Island er der også rigtig fine dykker- og snorklemuligheder.  

Priserne på Mabul Island er dog ikke helt billige, så hvis man gerne vil have en billigere dykkertur til Mabul og Sipadan, kan man vælge at bo i Simporna, og derfra sejle ud og snorkle ved Mabul og Sipadan.

Regionen Sarawak

Lige syd for Sabah ligger regionen Sarawak. Området er mest af alt kendt for deres originale langhuse (longhouses) og Bako Nationalpark, som er én af de flotteste i Malaysia.

Oplevelsen af Bako Nationalpark, er allerede noget helt specielt ved ankomsten. Her bliver man nemlig sejlet ud, og sat af på en strand – hvorfra man selv skal gå ind til nationalparken. Turene starter på Ranger-kontoret, hvor man lige kan få skyllet sandet af fødderne, og få nogen ordenlige sko på.

Ranger-kontoret er udgangspunktet for alle ture rundt i nationalparken. Der findes flere forskellige udflugter i nationalparken, de fleste vælger en endagstur, men man kan også forlænge til både to og tre dage, hvis man gerne vil længere ind i de uberørte områder af nationalparken.

I nationalparken er der flere fine overnatningsmuligheder, og endda også et restaurantområde – så det er rigtig fint, at bruge lidt flere dage her. Især også fordi Bako Nationalpark er ét af de smukkeste steder i hele Malaysia, og man har rigtig god mulighed for at komme rigtig tæt på dyrene.

Sarawak området er desuden også kendt for deres Sunset Cruise, hvor der er mulighed for blandt andet at se delfiner, krokodiller, næseaber og masser af fugle. En hyggelig eftermiddags- og aftentur. Man sejler retur, når solen er gået ned – så man kan nyde både solnedgangen, dyrenes aktivitet lige i skumringen (hvor mange af dem er mest aktive), og de naturskønne omgivelser i dagslys. Altså – man det hele med.

Området omkring Sarawak er typisk til dem, der ønsker at forlænge deres ophold på Borneo, få endnu flere natur- og dyreoplevelser med i bagagen – og selvfølgelig også hvis man vil opleve de originale og autentiske langhuse, som man ikke finder i Sabah regionen.

Kuching

Kuching ligger i regionen Sarawak, og er den mest kendte by i regionen. Det er en lokal, større by med masser af restauranter, butikker, lokale markeder og massagesteder. En hyggelig by, hvor de fleste hoteller ligger langs floden, der går direkte igennem byen. Kuching er ikke et sted, hvor man holder badeferie.

Man kan sagtens tilbringe et par dage her og Semenggoh Orangutang Center ligger også nær Kuching. Semenggoh Orangutang Center er et rehabiliteringscenter for orangutanger, hvor skadede eller unge aber bliver hentet ind, for at blive rehabiliteret, til igen at kunne klare sig i det fri. Her følger man det tætte arbejde med aberne på centret, og bliver præsenteret for hele processen fra dyret kommer ind, til det kommer tilbage i naturen. Det er virkelig spændende. 

Mulu

Området Mulu er mest af alt kendt for Gunung Mulu Nationalpark - et af UNESCOs verdensarvsområder for enestående natur. Det har verdens mest omfattende kalkstensgrottesystem, jungletrekking, flodfald og fascinerende mennesker, inklusiv Sarawaks sidste nomadestammer. Her er også underjordiske søer og floder, og flagermus i enorme samlinger.

Et område FYLDT med utrolige oplevelser og indtryk, som man ikke finder lignende andre steder.

Det er lidt mere besværligt at komme dertil. Man kan flyve til Mulu og vi anbefaler at man der tager på en 2/3 dages tur i området.