TPL_UNIQUETRAVEL_STICKY_TEXT_TOP

Vores rejsemål på Bali (og de omkringliggende øer)

Bali ligger tæt på Ækvator og har tropiske temperaturer året rundt. Kun et par enkelte grader adskiller den koldeste fra den varmeste måned, og med hyppige tropiske regnskyl og hele 300 millimeter regn i januar, er der en ekstremt høj luftfugtighed. Den tørre periode er fra april til september. Bali er derfor - trods sin størrelse - begavet med en storslået og forskelligartet natur, hvor både dyre- og plantelivet har optimale vilkår. Den bjergrige del af Bali finder man mod nordøst, hvor Gunung Agung troner med sine imponerende 3.142 meter over havet, og hvor lava-landskabets golde klipper via floder og vandløb sender livsgivende næring til Balis frodige lavland. Hovederhvervene er turisme, tekstilindustri og landbrug. Faktisk udnyttes hele 20 procent af øen til dyrkning af ris. Den sydlige del af øen kaldes i folkemunde for "Balis riskammer".

På få år er antallet af turister mere end fordoblet, og det har sat sine spor i form af hoteller, som skyder op især i den sydlige del. Her findes også 70 procent af den samlede turisme. Men selvom turismen har ført vestlige og asiatiske strømninger med sig, så formår balineserne at favne turisterne uden at give køb på egen integritet. Man accepterer kulturernes forskellighed og bibeholder egne traditioner. Det er noget af dét, som gør Bali til et unikt rejsemål.
 

VESTKYSTEN PÅ BALI

Kuta

Tilbage i 1970'erne var Kuta et populært stop for hippier som havde opdaget herlighederne i Indien, Nepal og Australien. Oprindelig var området omkring Kuta et særdeles ufrugtbart område, hvor selv havet var utilnærmeligt med store bølger og stærk strøm. Alligevel fandt mange rejsende charmen ved området, og på kort tid oplevede Kuta et sandt byggeboom uden nogen form for planlægning.

Det er grunden til, at dele af Kuta i dag har labyrintagtige gader som snørkler sig gennem den pulserende by, der med gigantiske shoppingcentre og internationale butikker sælger alt mellem himmel og jord. Flere antikvitetshandlere har slået sig ned i Kuta, men man skal være kritisk og vurdere, om det virkelig er en antikvitet, eller om det er en formidabel kopi. Det er næsten umuligt at vurdere, selv for det trænede øje. Balineserne er nogle dygtige kunsthåndværkere.

Kuta er både støjende, hektisk og pulserende. Nogle turister søger denne "pulseren", mens andre finder tempoet trættende i længden. Motorcykler ræser gennem byen, biler dytter, lyden dunker fra højttalerne og gadesælgerne forsøger højlydt at afsætte dagens medbragte varelager. På havet nyder surferne godt af de store bølger på den knap otte kilometer lange strand, mens restauranter og barer tilbyder kolde øl og eksotiske drinks. Natklubberne sørger for underholdning for natteravnene.

Sideløbende med det pulserende byliv er der også en anden virkelighed. Balineserne sørger for at fastholde traditionerne med ceremonier og offergaver, som står i en stærk kontrast til det hurtige og overfladiske turistliv. Men netop denne diversitet giver opholdet i Kuta en anden dimension.

Legian

En smule nordligere end Kuta finder man Legian. Mens Kuta henvender sig mest til de unge, surferne og dem som nyder et højt tempo på ferien, er Legian for det lidt ældre publikum. Tempoet er lavere og knap så hektisk. Her er gode spisesteder og en mere tilbagelænet atmosfære, mens stranden – ligesom i Kuta – hører til blandt Balis allerbedste.

Seminyak

I takt med at turismen har bredt sig, er nye og anderledes områder opstået. Seminyak udmærker sig ved at være velhavernes paradis. Her er både omgivelser og hoteller eksklusive, og kan på enhver måde forkæle den kræsne turist. Man kan slappe af i suiter, bungalower eller i villaer – hvis man vil betale for det. Nogle af Balis allerbedste restauranter er tillige beliggende i Seminyak, Balis ubetingede hotteste strandområde.

SYDKYSTEN PÅ BALI

Sanur

Sanurs placering stik øst giver de mest vidunderlige solopgange, og det er ikke for ingenting, at Sanur i 1930'erne blev Balis første officielle badeby. Filmstjerner som Charlie Chaplin og Barbara Hutton var med til at promovere stedet allerede dengang, men en stigende interesse kulminerede i 1966, hvor betonkomplekset Hotel Bali Beach blev bygget. Mange lokale og ledende præster var imod byggeriet, så det blev vedtaget ved lov, at intet bygningsværk må være højere end en kokospalme.

Selv i dag er Sanur en fredelig og tilbagelænet landsby med et godt lokalt liv med skoler, butikker, templer og restauranter.

I modsætning til Kutas pulserende miljø, er Sanur langt mere fredelig, selvom der er både barer og restauranter på lige fod med de øvrige turistbyer. Men balinesere og turister formår at leve side om side og acceptere den kulturelle forskel, dog uden at give køb på egne værdier.

Den fem kilometer lækre lange og rene strand føles aldrig overrendt – heller ikke i højsæsonen. Et lokalt strandlaug sørger for at holde stranden ren og pæn, så den fremstår på allerbedste vis dag efter dag. Det er heller ikke uden grund at Sanur Beach tiltrækker mange børnefamilier, da bølgebrydere og koralrev længere ude sørger for at bibeholde det fine sand samt brække bølgerne op i blide og behagelige skvulp.

Når solen er gået ned og appetitten melder sig, tilbyder Sanur by et bredt udvalg af både nationale og internationale retter. En tur ned ad hovedgaden giver mulighed for at granske de enkelte restauranters menukort og lade duften fra de udendørs grill bestemme, hvor aftensmaden skal indtages.

HØJLANDET PÅ BALI

Ubud

Med sprøde, grønne risterasser, vidunderlige naturscenarier med floder og kløfter som kulisse er Ubud Balis kulturelle midtpunkt. Her vrimler det med kunstnere, skulptører, malere og træskærere, som på deres egen måde forsøger at indfange Balis sjæl på forskellige materialer. Og Ubud ér Balis hjerte. Her finder man landsbyer med maleriske templer, hvor daglige ceremonier sørger for at samle balineserne i et ubrydeligt fællesskab og et unikt sammenhold. Gæstfriheden er overvældende og hjertevarm, og man skal ikke blive overrasket, hvis man bliver budt på et måltid mad af en fremmed.

Mange turister vælger at udforske området på cykel eller på vandreture, og det smukke landskab løfter sjælen og gør hjertet let. For de eventyrlystne frister de brusende floder til en omgang hæsblæsende riverrafting.

I byen lokker museer, gallerier og shoppinggader med oplevelser, krydret af gademusikanter og dansere. Selvom trafikken til tider kan virke tæt, afvikles den fredeligt og uden den hasarderede kørsel, man kan opleve i eksempelvis Kuta.

Sidemen-området

Sidemen minder på mange måde om Ubud - omgivelserne er fyldt med grønne risterasser, bjerge og fantastisk natur. Området er noget mindre kendt blandt turister end Ubud, hvilket også betyder at naturen er meget uberørt, hvilket giver én et indblik i den autentiske balinesiske natur.
Stå tidligt op, og tag på trekking til Batur-vulkanen: Nyd den smukke solopgang fra toppen, og hvis vejret er klart, udsigten over Lombok.

Der er flere andre ting at tage sig til - wellness og massage i byen, gåture gennem risterasser, udforsk landsbyerne og de lokales hverdag, eller besøg de smukke rismarker i UNESCO-området ved Jutiluwih.

Munduk

Munduk ligger i omkring 1000 meters højde, og omgivet af regnskov og tre smukke søer: Bratan, Buyan og Tambligan. Udsigten fra byen er intet mindre end fantastisk - scenariske omgivelser med bjerge, regnskov og havet.

Området er også et af de mest frodige i hele Indonesien, og deres udbud af råvarer som friske grøntsager er både det største på Bali, og noget af de mest friske I finder!

Ligesom Sidemen området er Munduk stadig lidt et skjult paradis, der endnu ikke er overrendt af turister.

ØSTKYSTEN PÅ BALI

Amed

Kyststrækningen omkring Amed er blevet mere og mere populær indenfor de senere år, især for de turister som gerne vil være i fred for den pulserende og hektiske turisme. Flere mindre overnatningssteder har egen strand og kan tilbyde snorkling og dykning få meter ude fra kysten. Et af de absolut bedste steder at dykke og snorkle på Bali. Stemningen i Amed er superhyggeligt og meget afslappet. Her findes masser af caféer og en del backpackere, som blot bakker op om den gode atmosfære. På grund af tidligere tiders aske fra vulkanen Mount Agung er strandene mørke men betagende.

Amed har klart vand, flotte koralrev og et mylder af farvestrålende fisk. Én af de største attraktioner er et såkaldt "wall-dive", hvor havbunden falder lodret ned mod bunden, og skaber optimale vilkår for et klippevægsdyk med flaske – eller et sug i maven, når man snorkler ud "over kanten". Smukt og fascinerende. Det er muligt at sejle direkte fra Amed til Gili øerne.

For dykkere er der ikke langt til vraget af USS Liberty som sank i 1942. Et vragdyk som uden tvivl vil sætte varige spor i erindringen.

Candidasa

Der hviler en mat feriestemning over Candidasa, som for de flestes vedkommende er udgangspunktet for vandre- eller dykkerture. Candidasa ligger ikke så langt fra Balis højeste punkt, Mount Agung – eller Gunung Agung. Vulkankeglen er årsagen til spektakulære naturscenarier, som man ikke kan få nok af. Derfor finder mange vandrere også op til de smukt anlagte stier, hvor de tilbringer kilometer efter kilometer med formidable udsigter.

Befolkningen ernærer sig primært af fiskeri eller dyrkning af ris, og man kan nyde synet af de farverige fiskerbåde, når de stævner ud ved solnedgang – eller når de vender retur ved solopgang. Priserne i Candidasa er generelt lavere end på det øvrige Bali, og af samme årsag tiltrækker det også en del backpackere som bidrager til den tilbagelænede atmosfære.

Padangbai

Ønsker man at bade og slappe af, så er Padangbai et optimalt valg. Beliggenheden lidt sydligere for Candidasa – på den anden side af bugten, giver optimale vilkår, hvis man ønsker at sejle en tur til Lombok eller i højsæsonen til Gili Trawangan. Sidstnævnte kan være lidt en prøvelse for maveregionen, hvis der er for meget vind.

Padangbai er endnu ikke overrendt af turister i samme grad som andre steder på Bali. Af samme årsag er prisniveauet heller ikke fulgt med turistboomet, ligesom der er masser af plads på den finkornede strand, hvor de farverige fiskerbåde er trukket op. Bliver man alligevel træt af at ligge på stranden, kan man besøge et par templer og en moske, hvis ikke man vælger at tage med på havet på en af de arrangerede snorkelture.

NORDKYSTEN PÅ BALI

Lovina

Delfinerne får en stor del af æren for Lovinas turistmæssige succes. Det populære strandområde med det mørke og glinsende vulkansand kan tilbyde delfinudflugter hver morgen, hvor både kappes om at få turisterne med ud.

Men Lovina formår også at få den rejsende helt ned i gear, når først delfinbådene er stævnet ud. Turismen er endnu ikke så overvældende, så der er ro til eftertænksomhed. Men ønsker man at se andet og mere, så kan det anbefales at besøge Singsing-vandfaldet, hvor man kan bade i det kølige vand. Man kan også tage til de varme kilder i Banjar eller besøge Balis eneste buddhistiske kloster, beliggende på en smuk bjergside og med en betagende udsigt over sprødgrønne rismarker.

Pemuteran

Området her, i det nordvestlige Bali, er meget frodigt og frugtbart - rismarker, vinmarker, regnskov og bjerge i massevis. Det er også her Balis eneste nationalpark ligger.

Pemuteran er endnu ikke blevet opdaget af de mange turister, og her er derfor aldrig overrendt. Det er det perfekte sted at nyde smukke omgivelser i larmende ro, med smuk natur og lækker strand!

De smukke omgivelser inkluderer også UNIQUE snorkle-oplevelser - her er lavvande og koralrevene er meget store. Samtidig er bølgerne små og strømmen er derfor heller ikke særlig stærk, det er altså de perfekte omgivelser for rigtig gode snorkle oplevelser.

Lige i nærheden ligger også Menjangan Island, hvor der udbydes spændende dykker- og snorkle-ture. Dette bliver betegnet som Balis bedste dykke- og snorkle-område!

ØERNE OMKRING BALI

Lombok

Et 35 kilometer bredt stræde adskiller Bali og Lombok, der både i størrelse og udseende minder om hinanden. Mens Bali gennem få år har udviklet sig til en sand turistmagnet, føler Lombok sig mere eller mindre overset – og med god grund. Både kulturelt, naturmæssigt og religiøst er der stor forskel på de to "søster-øer". Mens Bali er støjende med daglige ceremonier, musik, dans og en udadvendt befolkning, er ”lombokkerne” mere stille og indadvendte. Hovedparten af dem er muslimer, mens den mest udbredte religion på Bali er hinduisme. Mens Bali er støjende og turistet, lever Lombok et stilfærdigt liv med dygtige pottemagere og vævere.

Lombok kan dog bryste sig af at have helt fantastiske strande med fantastiske snorkel- og dykkermuligheder. Sandet er faktisk mere hvidt, vandet klarere og scenariet mere eksotisk end på Bali.

Grundet den begrænsede turisme kan man tilmed få strandene næsten for sig selv. Strandene er klart bedst på den sydlige del af øen, hvor den mest uberørte del af øen også findes.

Naturen domineres af vulkanbjerget Gunung Rinjani, Indonesiens tredjestørste bjerg på 3.726 meter. Gunung Rinjani er kendt for sin smukke smaragdgrønne sø, Segara Anak, som pryder vulkankrateret. Det tager ca. 3 dage/2 nætter at bestige vulkanbjerget, men det er en KÆMPE oplevelse.

Mod nord er højland og bjerge, mens der i den sydlige del er tørt og ufrugtbart. Mellem disse to kontraster findes et 25 kilometer bredt og frugtbart bælte, hvor størstedelen af befolkningen har bosat sig. Lombok er absolut et besøg værd. Turen mellem Bali og Lombok kan gøres med båd eller fly.

Kuta (Lombok)

Kuta ligger ved sydkysten på Lombok, kun 20 minutter fra lufthavnen. En rolig og tilbagelænet by med mindre hoteller, hvor livet kan nydes i ro og mag. Kuta området er mest kendt for sine mange flotte strande og populære surf områder. I Kuta kan du opleve et mix af strandliv, restauranter og barer. Den mest populære måde at komme rundt på, er at leje en scooter. Det er ikke særlig dyrt (omkring 4 USD for en dag) og det er nemt at køre rundt på Lombok, hvor vejene, i modsætning til Bali, ikke er nær så fyldte.

Gili-øerne

Søger man vaskeægte Bounty-strande, afslapning, snorkling og pulserende aftenfester, så er Gili-øerne en oplevelse værd. Gili-øerne består af de tre øer, Gili Air, Gili Meno og Gili Trawangan. Ens for dem alle er, at de er små og næsten flade tropeøer med kridhvidt sand og svajende palmetræer. De er desuden ikke blevet invaderet af hverken biltrafik eller knallerter, så der hviler en behagelig afslappet stemning på alle tre øer. Gili-øerne kan nås med båd fra enten Bali eller Lombok.

Gili Air er den næstmindste af øerne og den tættest befolkede. Omkring 1.000 indbyggere har valgt at slå sig ned på den cirkelformede ø. Gili Air er dén af de tre øer, som ligger tættest på Lombok, men selvom Gili Air på flere fronter har nogle af de bedste strande, føles øen ikke overrendt. Der er formidable snorklemuligheder, lækre restauranter og gode vandrestier, hvis ikke man lejer en cykel eller en hestevogn. Det er ikke længe siden at der ikke fandtes hæveautomater på øen, men det er dog blevet muligt nu at hæve penge på både Gili Air og Gili Meno.

I den lune midte mellem de to andre øer, finder man Gili Meno, én gange to kilometers ren idyl. Her er næsten ingen turister og dermed stort set intet natteliv. Gili Meno er dermed optimal, hvis man ønsker ren afslapning uden alt for store armbevægelser. Snorkelforholdene er unikke, og Gili Meno er især kendt for de smukke koralrev med de opsigtsvækkende blå koraller. På den vestlige del af øen ligger der en saltsø, hvorfra indbyggerne udvinder salt. Der findes desuden en "havskildpadde-børnehave", hvor nyudklæggede havskildpadder vokser sig store og stærke under trygge forhold, inden de sættes ud i havet.

Den største og mest larmende af de tre øer er Gili Trawangan. På trods af et heftigt natteliv er Gili Trawangan så meget mere end fest og farver. Der er lækre restauranter, gode snorkelmuligheder og lækre strandhoteller. Øen måler to gange tre kilometer og er beliggende længst væk fra Lombok. Øen huser omkring 700 indbyggere, men det er kun 25 år siden at man for alvor begyndte at bebo øen, og man må sige, at der er sket meget siden da. Pubber og barer frister med kolde øl og drinks, mens de dunkende rytmer fylder luften fra morgen til aften. Stemningen er kosmopolitisk, for her er folk fra hele verden. De velhavende unge fra Jakarta bruger også Gili Trawangan til en sjov og hyggelig weekendudflugt. Hvis man trænger til et kulturelt islæt, så kan man besøge ruinerne fra 2. verdenskrig, eller også kan man sætte sig på øens 100 meter høje højdedrag og nyde en smuk og betagende solnedgang.

Komodo og Rinca ørerne

Komodo øerne er en KÆMPE oplevelse, som du ikke må gå glip af.

Kun en kortflyvetur fra Bali ligger Komodo øerne. Her kan du hoppe i vandet direkte fra båden, og hvis du er heldig, svømme rundt sammen med havskildpadder. Tag på trekketure til udkigsposter på øerne, kom helt tæt på de store drage-lignende Komodovaranerne, som kun findes hernede og få gode snorkleoplevelser – hvis I er heldige, kan I endda komme til at svømme med de store mantarays (djævlerokker), som der næsten er garanti for at se på Komodo Island.

Du kan opleve Komodo øerne ved ophold på en båd eller ophold på land. At være afsted i båd, er en helt anden måde at rejse på, og du får en oplevelse, som du ikke ville få andre steder i Bali. Det er en ret bekostelig affære, men det at bo på en båd, med god lokal mad og den smukke natur man sejler igennem – det er helt vidunderligt! Her får man virkelig rigtig meget for pengene.

Det er tre dage med knald på, og på trods af den korte tid man er afsted, så føles det som længere tid pga. de mange indtryk og oplevelser, man får på turen. En KÆMPESTOR anbefaling herfra!

Læs mere om væres 3-dages udflugt lige her.

Nusa-øerne

Nusa-øerne består af tre øer, Nusa Penida, Nusa Lembongan og Nusa Ceningan.

Det tager kun en halv time af komme til øerne fra Sanur eller Kuta på Bali – og hvis man ikke vil overnatte på de små lokale øer, så er det helt sikkert en anbefaling at tage dertil på en endagstur! Den bedste måde at udforske de smukke øer på, og få et fantastisk indblik i både den utrolige natur, lokallivet og den imødekommende befolkning, er ved at leje en scooter, og køre rundt selv. Det koster ikke meget mere end omkring 50kr. at leje en scooter med fuld tank, for en hel dag.

Nusa-øerne er klippeøer, hvilket betyder færre bountystrande, men til gengæld helt fantastiske snorkle- og dykkermuligheder! Der er dog også lækre strande at finde, og den bedste finder I på Nusa Lembongan – Mushroom Bay. Mushroom Bay har også både små restauranter, hyggelige barer og nogle helt fantastiske hoteller, med nogle af de lækreste beachfront bungalows i hele Østen!

Den største af Nusa-øerne er Nusa Penida, der på trods af at være større end de andre øer, er mindre turistet. Her finder I en masse lokalliv, og nærmest endeløse udkigsposter, hvorfra I kan nyde de smukke klippeformationer, med brusende bølger, og smukke solnedgange.

Nusa Lembongan er der også masser af smukke steder, som man kan udforske på scooter – og en af øernes vildeste klippeformationer, hvor de brusende bølger når til helt andre højder. Tag et stop ved Devil’s Tears, og oplved de brusende bølger, der stiger op til flere meters højde, når de rammer mod klipperne.

Nusa Ceningan er den mindste af de tre øer, og her er der ikke mange bountystrande at finde – til gengæld gemmer den lille klippeø på én af de smukkeste laguner, The Blue Lagoon. Vandets blå farve her, er helt utroligt! Det er så smukt, og fascinerende at se, når de næsten kunstigt blå bølger bruser mod klipperne.

Det er en helt klar anbefaling fra os, at tage en tur til de tre smukke øer – Nusa Penida, Nusa Lembongan og Nusa Ceningan er en anden form for paradisøer, der virkelig skal opleves!

I kan læse lidt om Rickos oplevelser på øerne her.