Tryghedsgaranti ved køb af din rejse i 2021

SRI LANKA

Vores rejsemål på Sri Lanka

Trincomalee

Det er nok de færreste som ved, at Sri Lanka har nogle af verdens flotteste strande. Har man taget den lange rejse fra Danmark, så skal man unde sig selv at tage til Trincomalee. Byen er én af de ældste byer i Asien og har en lang og spændende historisk fortid. Trincomalee er desuden kendt for sine strande, som regnes for nogle af verdens bedste.

Uppuveli Beach er både bred, lang og næsten mennesketom. Her er ingen kamp om liggestole eller en plads i første række. Man kan støde på et par køer som ligger og daser, og nyde synet af fiskerne som hiver nettet i land fra strandbredden. Bagerst danner palmerne en malerisk bagkulisse – en kontrast til det azurblå hav, hvor der er rig lejlighed til at bade, dase og snorkle.

Har man tid og lyst, kan man drage godt 15 kilometer nordpå, hvor Nilaveli Beach og Pigeon Island lokker med nye oplevelser. Nilaveli Beach er en smule mere besøgt af både turister og lokale, men det giver liv og stemning – på den gode måde. Ud over at dykke, snorkle og bade kan man også på gode dage surfe i brændingen. Det tager godt et kvarter at sejle ud til nationalparken, Pigeon Island, som ligger en god kilometer fra kysten. Med små, naturlige laguner, hvide strande og et fantastisk koralrev, er der garanteret store oplevelser. Både sorttippede revhajer, skildpadder og hundredvis af revfisk kan opleves under havoverfladen.

Negombo

I regntiden kan Negombos brede, fine sandstrande godt være lidt voldsomme, da bølger på op til to meter kan gøre badningen til en udfordring. Men udenfor regntiden er Negombos strande en oplevelse – på mere end én måde. Rejser man med børn er det gule sand perfekt til sandslotte, og havvandet er både varmt og roligt. Der er masser at se på, når man befinder sig i strandkanten. Her er der blandt andet et stort fiskeområde med fiskemarkeder – faktisk den vigtigste på Sri Lanka, så ofte kan man få lov til at se med, når fiskerne kommer ind med deres fangst. Det er en uforglemmelig oplevelse at se, hvordan de fremmedartede fisk bliver ordnet på srilankansk manér.

Negombo har mange hoteller og flere luksushoteller som gør, at bylivet er som man kender det fra sydeuropæiske feriedestinationer. Området er absolut et besøg værd.

Colombo

På Sri Lankas vestlige del finder man det økonomiske centrum og landets hovedstad. Byen er fyldt med vidunderlig arkitektur fra kolonitiden og spændende historiske monumenter. I det 5. århundrede var Columbo en pulserende havneby, hvor handlende fra Asien og Vesten udvekslede kanel og ædelstene.

Det var under englændernes styre, at Columbo blev udpeget som Ceylon's (Sri Lanka's) officielle hovedstad i 1815. Byen er et vidunderligt miks af gammelt og nyt, en pulserende by med synlige tråde til kolonitidens indflydelse og nutidens skyline. Columbo har små autentiske gadekøkkener og gourmetrestauranter, farverige markeder og dyre modebutikker.

Et af de ældste kvarterer i Columbo er Pettah, hvor der er rig mulighed for shopping. Med buddhistiske templer, moskeer og hinduistiske helligdomme er Pettah et multietnisk område med et væld af spændende udflugtsmål. Man kan eksempelvis fordybe sig i det hollandske historiske museum og Wolwendaal-kirken, blot to steder hvor kolonitidens betydning for Sri Lanka sætter nutiden i perspektiv.

"Fort" huser Columbos finansielle sektor, og her finder man også præsidentens bolig, det gamle parlament, børsen, World Trade Center Columbo og bankernes hovedsæder. Fort ligger ved havnen og lidt længere mod syd finder man Galle Face eller Galle Face Green, et 5 hektar stort græsområde som har været brugt til golfbane og hestevæddeløb, men som i dag fungerer som park. Her nyder mange srilankanere at holde deres fridage, hvor fantastiske gadekøkkener sørger for store kulinariske oplevelser.

Bentota

Er man pjattet med vand og vandsportsaktiviteter, så bør man nå at besøge Bentota i løbet af ferien. Selve stranden ligger på en aflang halvø og er et yndet turistudflugtsmål, men på trods af populariteten er strandene ikke overrente - tværtimod.

Længere ude fra kysten dannes der bølger, så selv på dage hvor det ikke blæser, er der rig mulighed for at surfe og boltre sig i det lune havvand. Er man mere til fart og spænding, kan man leje vandski og vandscootere på stranden.

Bentota er også kendt for det unikke arbejde med havskildpaddeopdræt. Faktisk bliver de lokale betalt mere for at aflevere skildpaddeæg, end hvis de havde solgt det på markedet. Æggene bliver gravet ned i store sandkasser, hvor de ligger mellem 50 og 70 dage, Når skildpaddeæggene udklækkes, sættes de små skildpadder i damme med vand, indtil de efter et par dage slippes løs i havet.

En ting man ikke skal snyde sig selv for i Bentota, er at se solnedgangen fra strandkanten. Sammen med det gyldne sand som nærmest lyser i varme orange nuancer, er en solnedgang helt unik på disse kanter.

Hikkaduwa

Området ved Hikkaduwa har været et yndet turistmål siden 1970'erne. Det er larmende, levende, pulserende og kaotisk – men på en charmerende måde. Små og fredfyldte oaser gør badebyen Hikkaduwa til et kontrastfyldt område, men man kan ikke gøre andet end at flyde med strømmen. Her leves livet.

De lyse, finkornede badestrande er et sandt Eldorado, hvis man er vild med at snorkle og dykke. De fascinerende koralrev lokker turister fra hele verden til området.

Hikkaduwa har et bredt udvalg af barer og restauranter, og man må under ingen omstændigheder gå glip af de lokale fiskerestauranter som blandt andet serverer hummer og andre lækkerier til særdeles lave priser.

Man keder sig aldrig i Hikkaduwa, for den centrale placering langs hovedvejen mellem Galle og Columbo gør, at man nemt kan komme til eksempelvis bjergbyen Kandy, hvor man kan nyde Sri Lankas smukke natur, og den sydlige provins' hovedstad, Galle, som rummer spændende kolonihistorie.

Unawatuna

På Sri Lankas sydspids finder man et område som grundet turismen har givet køb på sandstrand i forhold til hotelkomplekser. Ikke desto mindre er der stadig lækre strande som byder på ideelle snorkelmuligheder og bodysurfing. Man finder ikke de helt store bølger på denne strand, da bølgerne brydes af revet længere ude.

Er man vild med at dykke og har man altid drømt om vragdyk eller at udforske undervandshuler, så er Unawatuna stedet. Vragdykkere kan blandt andet gå på opdagelse på "Lord Nelson", et fragtskib som forliste i starten af 2000. En times kørsel syd for Unawatuna kan man kigge nærmere på det 33-meter lange "Rangoon".

Har man lyst til at gå på opdagelse til fods, har Unawatuna en del gode vandrestier. Svimlende udsigter over havet, skyggefulde lunde og et mangeartet dyreliv gør oplevelsen total. Her kommer man helt ned i gear, og finder måske tid til en lur på én af de små og isolerede strande som ligger afskærmet af palmer og tæt bevoksning.

Mirissa

Fire kilometer sydøst for Weligama på Sri Lankas sydligste spids ligger idylliske, stemningsfulde og afslappede Mirissa. En halvø af sand fører én ud til én af de mest fotograferede steder i Mirissa. Ved lavvande kan man via halvøen gå ud til en lillebitte ø, hvor det mægtige Indiske Ocean åbenbarer sig foran én.

Og netop oceanet er endnu en god grund til at besøge Mirissa. Hvalture drager dagligt ud på dybet for at møde de gigantiske blåhvaler, der sammen med kaskelothvaler og forskellige arter delfiner gør Mirissa helt speciel. Faktisk er Mirissa sammen med Dondra Head og Trincomalee blandt verdens bedste steder at spotte blåhvaler. Hvalerne kan ses hele året, men december og april regnes for de bedste perioder. Til gengæld frarådes det at tage på hvalsafari i perioden fra maj til juli, da monsunen sætter søsygen på en stærk prøve.

På Mirissa Beach er 95 procent af stranden rent sand, og det gør svømme- og badeturen til en rendyrket fornøjelse. De sidste 5 procent er klipper, som gør snorkelforholdene rigtig gode, men hvor man skal tage sig i agt for søpindsvinene. På strandens højre side er surfer-forholdene helt i top, da det er her, de store bølger bryder. Lyt efter den høje Bob Marley-musik – dét er surfernes paradis.